Sep 232013
 

Dupa cum stiti, in perioada 26 – 29 septembrie 2013 se desfasoara a doua editie a festivalului de film documentar romanesc, Bucuresti Docuart Fest, gazduit de Cinemateca Eforie. Asociatia Docuart pune bazele acestui festival dedicat in totalitate artei cinematografice romanesti cu sprijinul AFCN (Administratia Fondului Cultural National).

01_docuart_afis2013

In programul festivalului avem 43 de filme documentare, 3 master class-uri cu personalitati din industria media si cinematografica si discutii libere cu realizatorii de documentare proiectate in afara sectiunii competitionale.

Temele alese pentru sesiunile de master class sunt printre cele mai diverse, in ordinea desfasurarii: “Popor, naţiune, patriotism” este tema aleasa de Razvan Butaru-producator TVR; despre “Estetica in filmul documentar” ne va povesti profesorul Francisc Mraz, iar in ultima zi de master class, sambata 28 septembrie, regizorul Thomas Ciulei va face lumina asupra asupra temei “Documentarulul de autor”. La cele trei sesiuni de master class sunteti asteptati in zilele de 26, 27 si 28 septembrie, la cinemateca Eforie, dimineata la ora 10:00. Intrarea este libera.

bucuresti_2

casa_de_pe_strada_noastra_2

nunta_ciobaneasca_3

La cele doua sectiuni competitionale puteti ajunge pe 26, 27 si 28 septembrie, incepand cu ora 13:00. Cele 4 seri de festival sunt  destinate documentarelor contemporane si v-am pregatit: “Vorbitor” regia Radu Muntean si Alexandru Baciu, “Turn Off the Lights” regia Ivana Mladenovic, “8 Martie” regia Alexandru Belc, “Gone Wild” regia Dan Curean proiectiile fiind insotite de mese rotunde cu realizatorii documentarelor. Mai multe detalii pe docuart.ro, sectiunea festival.

Fiindca este important sa ne cunoastem trecutul, si ce mod mai bun de a-l cunoaste decat a-l avea ruland in fata ochilor, va sunt aduse o parte dintre primele productii cinematografice romanesti. Incepand cu aceasta editie, in cadrul festivalului va exista o sectiune numita “File de istorie cinematografica” cu scopul de a face cunoascut patrimoniul cinematografic romanesc.

Lista cuprinde 8 titluri: BUCURESTII, Kurt Wesse, Paul Calinescu 1936; TARA MOTILOR, Paul Calinescu, 1939; STRINGETI BANI ALBI PENTRU ZILE NEGRE, Jean Georgescu, 1941; VITICULTURA, Witold Klimowicz, Paul Calinescu 1942; PORTELANUL ROMANESC, Ion Cosma, 1943; NUNTA CIOBANEASCA, Ion Bodan, 1957; ZECE ZILE IN ROMANIA, Ion Rodan, 1957; CASA DE PE STRADA NOASTRA, Mircea Saucan, 1957. Filmele vor fi proiectate in ultima zi de festival, duminica 29 septembrie de la ora 14:00, proiectia fiind prezentata de Conf. Dr. Univ. Marian Tutui, manifestarea fiind sprijinita de CNC (Centrul National al Cinematografiei.

strange_bani_albi_pentru_zile_negre_2

tara_motilor

zece_zile_in_romania_2

Se resimte o nevoie de a aduce trecutul in actualitate, sub o forma in care prezentul sa nu se asemene unei forme fara fond. Este necesara constientizarea fondului pe care construim astazi, iar acest proces este cu atat mai realizabil cu cat resursele nu lipsesc. Docuart propune constientizarea fondului printr-o alternativa cinematografica. Pentru festival au fost alese doar cateva dintre sutele de role de film prafuite, gazduite de Arhiva Nationala de Filme. Daca sonoritatea numelor nu are efectul scontat, atunci imaginile cu siguranta il vor avea.

Cu mai multe detalii va asteptam la conferinta de presa care va avea loc marti, 24 septembrie, ora 12:00 la Ceainaria Carturesti. Vor fi prezenti Diana Deleanu – presedinte festival, Jojo Catalina Grama – director artistic. In cadrul conferintei au fost invitati membrii celor doua jurii, Zamfira Nastasache, Mihai Fulger, Florin Barbu, Thomas Ciulei, Francisc Mraz si Marian Tutui.

Ce altceva mai cuprinde experienta Docuart? Depinde de voi!

Noi va oferim intrarea libera la festivalul ce promite sa fie pe gustul fiecarui iubitor de frumos. Va servim o felie de viata si stiind cat de insetati veti fi dupa asta, am asigurat sucurile si berea din partea casei.  Pentru toate acestea dorim sa multumim sponsorilor care investesc in acest fenomen, cum ne place noua sa il numim, si nu in ultimul rand dumneavoastra ca ne sunteti aproape!

Echipa docuArt

Leave a Reply

(required)

(required)

Citeste si despre:close