Sep 132014
 

Acum mulţi ani la Stâncile Sfânta Ana din Sinaia, cel mai vechi loc religios de pe Valea Prahovei, cineva a montat o icoană într-o ramă de metal fixată în stâncă. Nu ştiu dacă tot acel cineva a tot înlocuit icoana de-a lungul anilor, e greu să reziste acolo o icoana pictată pe lemn din cauza intemperiilor. Cert este ca icoana a tot fost înlocuită, cel puţin în ultimii 15 ani. De câţiva ani venise vremea sa fie iar înlocuită sau restaurată, era într-o stare avansată de degradare.

sfanaicoana11

În acest an, la începutul lunii mai am constatat cu stupoare dispariţia icoanei. Am încercat să mă interesez de soarta ei, dar în zadar. Nu am reuşit să aflu nimic. Mă gândeam ca a fost luată sa fie schimbată cu o alta sau poate restaurată. La sfârşitul lunii august icoana tot lipsea şi asta m-afăcut să mă gândesc că poate a fost furată, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată acolo. Nu am aflat nici până azi nimic.

sfanaicoana14

În dimineaţa asta primesc însă o veste bună. La Sfânta Ana este acum o icoană nouă, pictată direct pe stâncă. Cu Sfănta Ana. O iniţiativă lăudabilă şi felicitări tuturor celor care au contribuit la realizarea ei. Mai jos sunt pozele din dimineaţa asta.

sfanaicoanaazi1

sfanaicoanaazi2

sfanaicoanaazi3

O galerie din ultimii 15 ani:

 

UPDATE AZI, 18 septembrie:

sfanaicoanaazia1

După cum se poate observa, uşa a fost scoasă. Mă întreb dacă aşa va rămâne, fără uşă sau doar a fost scoasă ca să poată fi reparată.

24 Responses to “Icoana nouă de la Sfânta Ana”

 1. Superb! Abia astept sa ajung acolo!
  Multumesc pentru aceasta veste buna! 🙂

 2. Înseamnă c’au fost nişte desfăşurări de forţe pe-acolo, şi totul s-apetrecut pe tăcutelea, pe neauzitelea, pe doardeuniiştiutelea. Şi cred că nu oricine ar fi făcut lucrul ăsta, asta cu pictatul icoanei pe stâncă în locul celei luate de-acolo cândva, ci numai cineva anume, care nu ar fi avut nicio piedică. Cin’ să fie, cin’ să fie? Că parcă ar fi fost o stafie.

  • E clar ca a fost o desfasurare de forte…. nu se face asa de usor si mai ales dureaza. Si nici nu mai poti ajunge cu masina chiar daca obtii aprobare de la Parc pentru ca drumul e surpat. Si sunt multe de carat… inclusiv cel putin o scara cu platforma ca sa poti picta pentru ca e destul de sus.

 3. De ce oare degete aşa nefiresc de lungi, în toată subţirimea lor? Asta e ceea ce m-a izbit,şi nu cu frumuseţea.

  • La asta nu stiu ce sa zic, trebuie sa o vad si eu de aproape si mai in detaliu. Nu ca m-am pricepe, dar cum a zis Cerasela, cea care a restaurat icoana veche de pe stanci, “este facuta in stil usor realist”.

 4. Nu ştiu ce înseamnă “stil uşor realist” şi nici prea puţin realist nu ştiu dacă s-ar potrivi ca zis, ştiu doar că mi-au părut nepământean de nefireşti şi m-a luat cu frisoane reci pe şira spinării, iar asta e ceea ce nu aş vrea să simt în preajma unei icoane.

 5. Şi-ar mai fi şi expresia chipului, dar legat de asta păstrez înţelesul numai pentru mine. Ce-ar zice de asta cea care a restaurat icoana de pe stâncă?

 6. Şi mai cu seamă vei simţi când vei fi acolo,pentru că orice mi-ar spune altcineva, contează ceea ce simt eu când mă aşez lângă un lucru, apoi vine dorinţa de a-i fi de a-pururi. Sau nu.

  • O sa vedem, sa nu fim prea rai, mai sunt persoane care mi-au spus ca e urata, dar ce sa zic, nu prea pot aprecia si oricum gestul mi se pare laudabil.

   • “Gestul mi se pare lăudabil”. Marasm am simţit când am citit exprimarea asta. Al cui marasm? Ghici.
    Să nu fim nici prea sfinţi, zic.

    • Nici vorba, spuneam doar ca e un gest frumos. Intr-o lume in care unii stau la coada cu zilele sa cumpere iphone 6 si altii omoara si jefuiesc tot ce prind – ISIS – organizatia terorista cu cei mai multi bani, e de apreciat ca cineva se mai gandeste la o icoana…

 7. Chiar sunt curios daca lui Adrian o sa-i placa, sunt sigur ca se va duce acolo curand sa vada si el…

 8. Ce faci acum, stârneşti?

 9. Era doar pentru tine, dar nu te-ai putut abţine să nu o pui întru văzul tuturor precum şi întru înţelesu’.
  Aşteptăm zis de Adrian, dară.Şi bre, tu ştii că eu acum glumesc, dar dintr’ăla aşaşiaşa.

  Şi’aşaspui, că e de stat cu zilele la coadă la iphone 6? de-ai zice că aşteaptă să atingă moaşte, nu alta. Chestie pentru care nu m-aş face aşteptare cu zile şi cu nopţi, da’ pentru un telefon dintr-ăla în schimb, da. Aş fi una numai şi numai răbdare.
  Eu am priceput ce-ai vrut tu să spui prin alăturare şi antiteză, doar că ce şi cum au făcut e prea mult, şi mie nu-mi place când mă izbesc dizarmonii care “urlă” în gura mare, deşi tăcute sunt.

 10. Eu am împletit mai multe în coadă, nu doar ale statului la rând la carne, au mai fost şi altele, şi încă îmi mai place să mă aşez pe-acolo pe unde găsesc vreun rând, în numele amintirii unor ani care pentru mine nu au fost aşa de răi; coada de pe vremuri era feisbucul de-acum, lumea stătea la taină să mai treacă timpul, la taină dară, nu la socializare, cuvânt pe care îl urăsc din rărunchi.
  Tu stai la coadă pe şosele, cu turma când se duce, cu turma când se întoarce dinspre un’ s-a dus. Azi stai la coadă la timp, poate s’o da mai mult să-ţi ajungă şi ţie, pentru tine.Şi aş mai număra nişte cozi la care mai stai şi’acum, Radu, dar o las pe altădată.

  Aşadar, aşa de naşpa e iphone 6?

 11. N’am decât să te cred pe cuvânt.

Leave a Reply

(required)

(required)

Citeste si despre:close