O zi în Creta!

O zi în Creta!

Dimineaţă, în “Creativ”, am avut o discuţie cu Mamulos. Despre o zi petrecută în Creta despre care el nu-şi mai aminteşte… Totul a plecat de la o poză cu o biserică unde am zis ca am fost împreună sau cel puţin aşa mi se părea mie. Nu că am fi prea duşi pe la biserici, doar aşa, în vizită. Am spus că mă voi uita prin poze în seara asta, să vad cam pe unde am mers în acea zi. Ceea ce am şi făcut.

În continuare, o galerie din acea zi, rugându-l pe Mamulos să ne ajute cu denumirile locurilor…. eu nu le mai ţin minte, eu doar am să spun câte ceva din ce-mi aduc aminte. Aşa că, O ZI ÎN CRETA, în anul 2000.

creta11

Majoritatea pozelor sunt cam proaste, astea erau condiţiile tehnice de care dispuneam atunci….

Am să încep cu ce-mi aduc eu aminte, apoi am să completez cu ce şi dacă mă va ajuta Mamulos.

În pozele 5,6 şi 7 este muntele în formă de CROCODIL. L-am ţinut bine minte…..

În pozele 11 şi 12, o mănăstire unde am trăit CEL MAI UMILITOR MOMENT DIN TOATĂ VIAŢA MEA, ca facând parte dintr-un grup. N-am să pot uita niciodată. Făceam parte dintr-un grup de turişti nemţi, Mamulos îmi spusese de la început… nu scoatem o vorbă în româna… ceea ce am şi făcut. Lăsând la o parte aspectele din autocar, cu struguri înfundati în scrumiere şi gunoaie pe jos.. am trăit bomboana de pe colivă la acea mănăstire. Nu aveam voie să facem poze… ok, am băgat aparatul în toc… am facut doar afară poze. Un neamţ, cu multă educaţie, care tot vroia să facă poze în biserică, n-a fost lăsat şi în final l-au poftit afară în mod civilizat, pentru că tot insista. A ieşit, dar din dreptul uşii a început să facă iarăşi poze… Apoi INCREDIBILUL S-A ÎNTÂMPLAT: din biserică a ieşit un călugăr şi l-a luat la şuturi… ca în filme… nu mi-a venit să cred, sper ca NICIODATĂ să nu mai trăiesc aşa ceva. PICIOARE zburând LIVE în neamţ… FIZIC, nu metaforic. Să mai zică cineva ceva… eu zic NO COMMENT. Recunosc, m-a marcat…..

Acum, un rezumat din discuţia cu Mamulos din “Creativ”:

Pozele 11 şi 12: Preveli Monastery

Muntele în formă de Crocodil: Matala

Pozele 14, 15 şi 16: Church of St. Nicholas the Kourtaliotis of Asomatos

În rest îl rog pe Mamulos să completeze…

 

4 Responses

  Completare

  Obiectivul turistic al acestei excursii era relieful spectaculos din sudul insulei. Si pentru ca turistii sa nu se plictiseasca erau prevazute opriri pe la diferite puncte de interes turistic. Cred ca asta e motivul pentru care amintirile mele sunt destul de vagi. Am sa incerc sa localizez cat mai multe din poze folosind mai mult amintirile mai recente.
  In prima poza se vede un mini platou si o fortificatie pe varful muntelui. Trebuie spus ca platourile astea se afla in general la peste 1000 m altitudine si sunt numeroase. De asemenea si fortificatiile construite, de cele mai multe ori pe timpul ocupatiei venetiene, nu sunt o raritate.
  In poza a doua sunt doua busturi ale lui Hadzi Michalis Dalianis conducatorul luptei impotriva lui Mustapha Naili Pasha, guvernatorul Cretei de atunci. A fost ucis in lupta. Astfel de personaje nu sunt o raritate si busturile lor sunt numeroase in insula. Abundenta de luptatori remarcabili se datoreaza sutelor de ani de ocupatie, timp in care locuitorii nu au depus niciodata armele, continuand sa lupte si de obicei sa moara.
  Pozele 3 si 4 sunt de la Frangokastello singurul obiectiv turistic major din aceasta excursie. Cel putin asa-mi amintesc eu.
  Pozele 5-10 sunt “din zona”.
  Pozele 11 si 12 sunt de la Preveli Monastery care functioneaza si azi.
  Poza 13 – Kato Preveli Monastery. De fapt ruinele ramase dupa ce a fost arsa de turci.
  Poza 14 – Intrarea in Kourtaliotiko Gorge. Se vad in poza niste mici cascade, ei bine, pe acolo trebuie sa te strecori ca sa intri in defileu.
  In poza 15 este bisericuta aflata la jumatatea coborasului intre sosea si intrarea in defileu.
  In poza 16 este un bolovan!!!!!!!!!!!!!!! 😀

  PS: Muntele in forma de crocodil nu cred sa fie din Matala, aceasta fiind la distanta mare de zona vizitata.

  Completare la completare

  Episodul cu neamtul, calugarul si picioarele nu il am in memorie pentru ca eu am stat afara. Doar Radu a platit si a intrat. Daca stiam ca urmeaza sa vad calugar dand picioare unui turist as fi platit intrarea. Ar fi meritat! 😀 Spre deosebire de Radu eu as vrea sa vad zilnic popi si calugari sarind la bataie. Hihihi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *