2013. DJ 713. Accesul auto pe tronsonul Piatra Arsă – Cabana Babele

2013. DJ 713. Accesul auto pe tronsonul Piatra Arsă – Cabana Babele

Pentru că mulţi dintre voi s-au arătat foarte interesaţi de subiectul dezbătut anul trecut, “DJ 713. Este permis accesul auto pe tronsonul Piatra Arsă – Cabana Babele?”, voi face câteva completări.

Iulie 2013, mai exact 27 iulie 2013, DJ 713, platoul de la Piatra Arsă. Bariera.

N-am scris până acum nimic de bariera de la Piatra Arsă recent montată, pentru simplul motiv că eu unul nu sunt de acord nici cu existenţa ei dar nici cu desfiinţarea acesteia.

Motivele sunt simple, nu voi insista prea mult.

NU SUNT DE ACORD CU EXISTENŢA EI pentru că, poate, mulţi dintre noi avem bunici care fie nu pot sta la coadă 2-3 ore la telecabină, fie nu suportă în 15 minute o diferenţă de nivel de 1.200 de metri şi nu în ultimul rând, nu mai pot merge 1-2 ore de la Piatra Arsă la Babele. De asemenea, trebuie ţinut cont şi de cei cu anumite invalidităţi, indiferent de vârstă. TOŢI ACEŞTIA SUNT CONDAMNAŢI ÎN ACEST MOMENT SĂ NU MAI VADĂ BABELE, SFINXUL şi toate acele locuri frumoase DECÂT ÎN POZE.

NU SUNT DE ACORD CU DESFIINŢAREA ACESTEIA pentru că, în lipsa unei minime organizări, în lipsa unor reguli clare de vizitare cu mijloace motorizate a Parcului Natural Bucegi, pe tronsonul de care discutăm (Piatra Arsă – Babele), în lipsa unor spaţii special amenajate pentru oprire şi parcare,  iarăşi vom vedea maşini la Sfinx şi aproape de Cruce, iar în timp, odată cu creşterea numărului de maşini SE VA ALEGE PRAFUL de tot şi toate, o să ajungă o “bătătură” tristă, doar cu praf, călcată de maşini, pe care nu mai creşte nimic. Vom respira praf şi eşapamente.

N-am fost de acord nici cu asfaltarea DJ 713, am tot scris despre asta, nu insist. Platoul de la Piatra Arsă arată astăzi ca o parcare la un mall din Bucureşti. E drept, nimeni nu trece de barieră, nimeni nu o ocoleşte… sau aproape nimeni…

bar01

bar03

bar02

Ca la mall:

bar04

Foarte mulţi turişti au ales să meargă pe jos până la Babele:

bar05

Surpriză: Şase ATV-uri ocolesc bariera şi pornesc spre Babele:

bar06

bar07

bar08

bar09

bar10

La scurt timp, Jandarmeria porneşte după ei:

bar12

bar11

Revenim la subiectul nostru principal, la întrebarea:

Este permis accesul auto pe tronsonul Piatra Arsă – Cabana Babele?

Răspunsul cred că este pentru toată lumea foarte clar: NU! Cel puţin până astăzi, 27 iulie 2013.

UPDATE:

AUGUST 2014 – ceea ce am scris mai sus rămâne perfect valabil şi de actualitate – ACCESUL AUTO NU ESTE PERMIS MAI SUS DE INTERSECŢIA DE LA PIATRA ARSĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *