Monumentul Eroilor - Crucea de pe Caraiman în Cartea Recordurilor

Monumentul Eroilor - Crucea de pe Caraiman în Cartea Recordurilor

Este cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

cruce1

cruce2

Un material din care nu puteau lipsi Adrian Ciorbă – Bucegi Natura 2000 şi Claudiu Vasilescu.

Stirile Pro Tv
Crucea Caraiman este situată la altitudinea de 2.291 metri, conform Guinness World Record. Monumentul are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri.
Monumentul a fost verificat de către experţii Guinness pe 14 august 2013, se mai spune pe site-ul Guinness.
Cunoscut şi sub denumirea Crucea Eroilor, monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial.

Mediafax  – Crucea de pe Caraiman

For the record

 • Who: Heroes’ Cross or Caraiman Cross
 • What: Tallest summit cross
 • Where: Romania

http://www.guinnessworldrecords.com/records-10000/tallest-summit-cross/

Cel care a omologat recordul, după un demers ce a durat 6 ani, este filatelistul Alexandru Dan Bartoc, preşedintele fundaţiei culturale Bartoc.

Ştirile TVR

2 Responses

  Eu tot sunt nelamurit cu anul ridicarii soclului. Unii zic ca a fost ridicat in 1930, altii o data cu Crucea. Parca ultima ipoteza este mai plauzibila, un astfel de schelet metalic trebuia sprijinit de ceva, nu doar infipt in stanca. Bine, ideea cu anul 1930 este vehiculata pe multe site-uri.
  Asta cu recordul chiar mi se pare putin important. Sper doar sa se faca reparatii, intr-o zi.

   Si mie imi e neclar cu soclul, din cate am citit de-a lungul timpului a fost incastrata in munte cu o fundatie de beton armat, fundatie diferita de soclul pe care il stim. Apoi la ceva timp a fost construit si soclul cu ornamentele pe care le cunostem.

   Recordul in sine poate nu-i prea important, dar orice publicitate e buna, poate atrage turisti in zona…. poate cineva se va sesiza si se vor lua masuri, va fi reparata. Putini stiu exact unde este si cum se poate ajunge la ea. Ca obiectiv turistic orice mediatizare este buna. Este totusi unul din cele mai importante obiective turistice de pe Valea Prahovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *