Stâncile de la Sfânta Ana - "noi decoraţiuni"

Stâncile de la Sfânta Ana - "noi decoraţiuni"

Cel mai vechi loc religios de pe Valea Prahovei, în anul 1453 a fost atestat un schit în acest loc. Stâncile Sfânta Ana, Sinaia, aflate la 5 minute de mers pe jos de la drumul principal spre Cota 1400.

De 1 mai anul acesta am constatat dispariţia icoanei pictate pe lemn…. se poate observa că nu mai este nimic, doar o ramă şi un geam. Am sperat că cineva doreşte fie să restaureze icoana, fie să o înlocuiască, era foarte degradată. Şi iată, au trecut aproape 4 luni de la dispariţia ei şi nimic…

sfa1

Peste fix o săptămână se împlineşte un an de la restaurarea icoanei de pe stâncă…

Tot acum un an, Adrian – BucegiNatura2000 scria:

“Singura protectie a zonei Stancile Sf. Ana este una din punct de vedere al mediului…sunt declarate monument al naturii. Din nefericire, Peretele cu Icoane nu este monument istoric, desi ar fi trebuit sa fie, nu este in niciun patrimoniu…este de izbeliste.”

Şi SURPRIZĂ, acum 2 zile, nu mi-a venit să cred, au apărut “DECORAŢIUNI NOI”.

Încă o dată se dovedeşte că MAMA TÂMPIŢILOR E MEREU GRAVIDĂ. Trist dar ADEVĂRAT:

sfa2

1:

sfa3

2:

sfa4

3:

sfa5

4:

sfa6

5:

sfa7

6:

sfa8

NO COMMENT.

6 Responses

  Icoana aceea de lemn a fost cel mai probabil furata pentru ca parea veche si era cu foita de aur… s-ar putea sa o gasim pe net pe undeva la vreun amator de chilipir. Cine stie, poate o vinde ca fiind de la Athos…
  Legat de inscriptii, am vorbit cu cei de la Parc si de la Jandarmerie, o sa incercam saptamana viitoare sa vedem daca se poate sterge vopseaua… daca nu se poate cu ce avem, trebuie comandat ceva special. Dupa cum stii, se fac demersuri ca acel Perete cu Icoane sa devina si monument istoric ceea ce inseamna ca pot fi restaurate picturi, inscriptii, protejate intr-un fel… pot fi depuse proiecte si amenajata intreaga zona. Pentru asta trebuie insa sa aiba statut legal… astept sa se intample acest lucru, ar fi unul dintre cele mai importante lucruri facute in Bucegi. Directia Judeteana de Cultura a demarat procedura, cei de la Primaria Sinaia au vrut si ei, in mod sigur acel perete va fi monument istoric… insa pana se va face clasarea si va figura in lege, va mai trece ceva timp. Este trist ca se intampla astfel de lucruri… dar acesta este nivelul de educatie. Sunt sigur ca autorul sau autorii acelor mazgaleli vor constientiza doar atunci cand vor scoate din buzunar niste bani si vor plati niste amenzi consistente. Toti sunt zmei pana dau cu subsemnatul, apoi cand constata ca realitatea poate fi si alta, altfel se vad lucrurile.
  Poate ca fara sa stii, sa stim, ai scris o fila de istorie cu restaurarea… personal sunt sigur de asta, vei fi surprins intr-o zi de niste lucruri.

   Ar fi bine sa se poata sterge… In poza 4 au si cioplit, au scris cu vopsea si apoi au cioplit….. Indiferent de statut, mitocanii tot vor da cu vopsea. Doar daca ii va ustura la buzunar se vor opri, la urma urmei nimeni nu s-a civilizat cu vorba buna…

  Statutul de monument natural nu-i confera aceeasi protectie pentru ca asa cum a zis si Radu, nu poate nimeni sa stea pe acolo non-stop. Eu inclin sa cred ca doar dupa ce acel loc este integral reabilitat, vorbim de cel mai vechi loc religios din Valea Prahovei, doar dupa ce va deveni un obiectiv vizitabil cu reguli, cu cineva pe acolo permanent, va fi asigurata si o protectie sigura. Acum 100 de ani existau la Stanci niste constructii turistice, locul era un reper al orasului Sinaia… poate va mai deveni. Toate inscriptiile vechi trebuie restaurate, trebuie sa fie un pliant cu informatii, multe altele… acum sa vedem daca se va lua vopseaua aceea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *