Efectele vandalismului din Bucegi. Mircea Cosma. DJ 713.

Efectele vandalismului din Bucegi. Mircea Cosma. DJ 713.

Acum câteva zile se anunţa inaugurarea drumului DJ 713 asfaltat până la Babele. Am scris despre asta, am primit multe mesaje de genul “mă boule, tu spui ca drumu’ ăsta nu există da’ uite ce zice Mircea Cosma”, preşedintele CJ Prahova:

Conform JURNALULUI PRAHOVEAN, 9 august 2013, din care citez:

“Drumul spre Babele a fost asfaltat printr-un parteneriat între consiliile judeţene din Prahova şi Dâmboviţa DJ 713, Drumul Daciei, cum l-a denumit Mircea Cosma, a fost asfaltat.
„Lucrările au demarat în anul 2010, iar zilele trecute, împreună cu subprefectul Rodica Paraschiv am făcut prerecepţia lucrărilor. Acum putem ajunge cu maşina la Babele, iar TransBucegiul este mult mai spectaculos decât faimoasa Transalpina”, a declarat Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova.”

Bun. Înre timp, află şi dl. Mircea Cosma că NU EXISTA UN DRUM ASFALTAT PÂNĂ LA BABELE. Acelaşi JURNAL PRAHOVEAN publică în data de 22 august 2013:

“Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova participă la prerecepţia obiectivului “Reabilitare DJ 713, Sinaia DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Cabana Babele, km 0+000 – km 16+000 – parteneriat cu CJ Dâmboviţa”. Şoseaua denumită de Cosma „Drumul Daciei” va deveni în scurt timp concurenţă pentru celebra Transalpina, fiind deja străbătut înainte de inaugurarea oficială de sute de turişti.

La inspectarea lucrărilor participă şi prefectul Marius Sersea, primarul Buşteniului, Emanoil Savin, precum şi mai mulţi parlamentari din Prahova. Este aşteptat să ajungă şi Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa, cel care în urmă cu aproximativ trei luni declara că „Babele ar trebui să aparţină de Dâmboviţa”.

Şeful CJ Prahova doreşte să afle dacă drumul va putea fi accesibil pe 31 august, când la Crucea de pe Caraiman va avea loc o manifestare complexă prilejuită de Ziua Limbii Române. Ştefan Crivăt, şeful Poliţiei Rutiere Prahova, a solicitat montarea de parapeţi şi indicatoare rutiere pentru curbele periculoase pentru ca şoseaua să poată fi deschisă traficului rutier. Mircea Cosma a cerut respectarea unor măsuri de siguranţă minime pentru ca manifestările de pe 31 august să se desfăşoare în bune condiţii. Emanoil Savin s-a oferit ca Primăria Buşteni să asfalteze  drumul dintre Piatra Arsă şi Babele, dar a fost combătut imediat de Cosma care i-a spus: “Domnul primar, nu se mai dau pensii de ilegalişti în România. Aşa ceva nu este legal”. În prezent, distanţa dintre Piatra Arsă şi Babele, de aproximativ trei kilometri, este impracticabilă pentru traficul auto. Menţionăm că pe TransBucegi nu sunt restricţii de tonaj, ci doar de gabarit. Momentan se lucrează la montarea parapeţilor de protecţie, operaţiune care ar putea dura 2-3 săptămâni.

Şeful CJ Prahova estimează că la Ziua Limbii Române vor participa aproximativ 5.000 de persoane, reprezentând toate judeţele României Mari, indiferent dacă aparţin sau nu în prezent de patria mamă.

Emanoil Savin a anunţat că intenţionează ca cetăţenii moldoveni să beneficieze de transport gratuit cu telecabina la evenimentul de pe 31 august, iar şeful CJ a solicitat măsuri de protecţie a mediului înconjurător.”

Am tot scris despre asfaltarea DJ 713 şi mereu m-am întrebat ce caută în această ecuaţie Babele, deoarece Sinaia DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Cabana Babele, km 0+000 – km 16+000 duce DOAR PÂNĂ LA PIATRA ARSĂ.

DJ 713. Este permis accesul auto pe tronsonul Piatra Arsă – Cabana Babele?

Iar de acolo mai sunt aproximativ 3 km până la Babele, aşa că, dacă era corect, ar fi trebuit să fie ceva de genul km 0+000 – km 19+000. E drept panoul ce anunţă asfaltarea DJ 713 se prezintă astfel azi, după multe modificări:

dj713_01

dj713_02

Să revenim un pic pe DJ 713 în locul unde se termina asfaltul, cum am mai spus, un drum care nu duce nicăieri, dar care pâna în 21 august ducea la o barieră:

dj713_03

dj713_04

Azi duce doar până la o barieră vandalizată, acţiune inspirată probabil de inaugurarea din 31 august.

În continuare să vedem cum arată acest loc din PARCUL NATURAL BUCEGI după acţiunile de vandalism şi mai ales după anunţul făcut de Mircea Cosma, din care citez încă o dată “Acum putem ajunge cu maşina la Babele, iar TransBucegiul este mult mai spectaculos decât faimoasa Transalpina”.

 22 august:

dj713_05

dj713_06

dj713_07

23 august, zi la fel de tristă ca şi semnificaţia pe care o poartă din vremuri de tristă amintire:

Surpriză, jandarmeria păzea drumul să nu intre tot mârlanul inspirat de declaraţia lui Cosma:

dj713_08

Orice ar zice oricine, mi se pare o mare porcărie sa pui un echipaj de jandarmi în loc de o barieră… Nu pot sta la nesfârşit, aşa cum stă o barieră… După plecarea lor, oameni nevinovaţi, dar inspiraţi de creativitatea lui Cosma cu drumul lui asfaltat până la Babele:

dj713_09

dj713_10

Când au văzut că n-au unde şi cum să meargă, s-au întors, fiecare cum a putut, ghinion, probabil cu înjurăturile de rigoare, cu ţintă directă, Mircea Cosma.

dj713_11

dj713_12

24 august, no comment:

dj713_18

dj713_19

dj713_20

dj713_13

dj713_14

dj713_15

dj713_16

 Ieri, 25 august, era devreme, circul abia începea:

dj713_17

Dacă bariera ar fi existat, cu siguranţă lucrurile ar fi arătat cu totul altfel, n-ar fi trecut nimeni de barieră în ciuda anunţului făcut de dl. Cosma. Faptul că bariera nu mai există reprezintă pentru mulţi o invitaţie să încerce drumul până la Babele, aşa cum anunţase iniţial acelaşi domn Cosma.

Toate acestea puse cap la cap duc spre o singură concluzie: AUTORUL MORAL PENTRU DEZASTRUL CARE SE ÎNTÂMPLĂ ASTĂZI ÎN BUCEGI ESTE MIRCEA COSMA, PREŞEDINTELE CJ PRAHOVA, CARE, PRIN DECLARAŢIILE LUI IRESPONSABILE A INVITAT LA INVADAREA ZONELOR PROTEJATE ALE BUCEGILOR. MIRCICĂ, ÎN GOANA DUPĂ POPULARITATE AI UITAT CA MUNTELE NU-ŢI APARŢINE, CHIAR DACĂ TU ASTA CREZI.

Despre acelaşi subiect:

Ziar de Buşteni:

Bucegiul sub ASEDIU

Bariera din Piatra Arsă – VANDALIZATA

BucegiNatura2000:

In spatele barierei de la capatul lui DJ 713

Mafia din Busteni vs. Statul Roman: 3-0! Vandalii au smuls cu jeepul bariera ce inchide drumul spre Babele! Autorii morali? Doi politicieni iresponsabili!

8 Responses

  Pe 24 august, la 9 dimineata, inca erau putine masini si toate se opreau la Piatra Arsa. M-am grabit insa sa plec repede, ca sa nu vad cum se trece de bariera cu masinile, bariera vandalizata de care aflasem de la tine. Cei care ofera servicii de transport alternativ chiar in fata telecabinei, cu Jeepuri sau Skoda Octavia, spuneau ca ma pot duce pana la Babele, daca vreau, si ca NU ei sunt cei care au rupt bariera. Mda!

   Pe 24 a fost circ la pranz, aproape toti care ajungeau acolo incercau sa urce spre Babele. Evident, nu aveau cum, nu exista drum practicabil. Doar Jeep-urile si nu de orice fel reuseau sa mearga la Babele. Oricum, chiar daca si inainte cei de la Busteni de la telecabina ocoleau bariera si urcau, erau totusi doar vreo 40 de masini, nu sute, nu era dezastrul care se intampla azi. In Busteni se vorbeste cum ca cei cu jeep-urile ar fi dat jos bariera la indemnul primarului. N-am scris despre asta pentru ca nu o pot demonstra in nici un fel. Si n-ar fi corect sa-i bagam pe toti in aceeasi oala, probabil unii sunt vinovati, dar nu toti. La cum arata acum drumul spre Babele cred ca si cei cu jeep-uri ii injura pe cei care au rupt bariera, ma uitam sambata la pranz, pe 24, cum nu puteau urca de turismele blocate de pe drum, nu aveau cum sa ocoleasca si stateau….

   Btw, frumos blogul tau, l-am rasfoit saptamanile trecute, in concediu, am sa-i pun un link, sa-l vada si prietenii mei.

    Cred ca ar fi trebuit sa pui niste poze in care sa se vada drumul impracticabil. Ce vad eu e un drum de pamant (dirt road) foarte bun. La mosie, drumul de la asfalt pana la poarta e muuuult mai rau, coasta de deal, bolovani mari, santuri sapate de ploi iarna, pante abrupte… si totusi se poate circula.

     O sa pun, drumul e rupt, nu poti merge nici cu o masina 4×4 normala, trebuie una de off-road… pare bun la inceput, dar numai pana la a doua curba.

  Prieteni luati-va adio de la Bucegi!!!! 🙁
  Am facut o tura usoara in Bucegi de curand, iar cand am ajuns la P Arsa m-am simtit foarte prost deoarece eram singurul echipat de munte de pe-acolo, singurul fara masina si toti se uitau la mine ca la un ciudat. Cred ca a fost pt ultima data cand am mai calcat pe platoul Bucegilor. De la anul ma astept sa rasara cateva zeci de hoteluri pe acolo care vor aduce cu ele nenumarate petreceri la pachet cu specimenele adecvate, numai vorbesc de eventualele focuri de artificii, zgomotul, poluarea, etc care vor speria bietele animale…. 🙁

  Este socanta aceasta stire… In vara am fost in Bucegi de doua ori cate trei zile, intre sfarsitul lui iulie si inceputul lui august. Am trecut prin aceasta parte a platoului intr-o dimineata. Era liniste si nu am vazut decat doua Dacia Logan parcate pe tronsonul spre Piatra Arsa. Cu toate ca bariera era intacta la momentul respectiv, se observau urme de roti de partea cealalta a ei, spre Babele. Mi-am spus ca trebuie sa fie de la Jeep-urile care isi aduna clientii din randul celor care asteapta telecabina in Busteni si care (probabil) o ignora(u) oricum. De asemenea, undeva pe portiunea inverzita din partea stanga a barierei (cum privesti dinspre sud spre nord) era un panou pe care scria “Teren de vanzare. Relatii la tel. …” Observ din fotografiile dumneavoastra ca acesta a ramas pe loc. Cum pot fi scoase la vanzare zone din cadrul parcului (am mai vazut astfel de panouri si in Valea Ialomitei, aproape de hotel Pestera)? Mi se pare scandalos. Mai trebuie mentionat ca locul in care se afla panoul respectiv se afla dincolo de bariera, adica in Rezervatia Babele care e zona protejata?? Cum este posibil ca Administratia Parcului sa nu aiba niciun control asupra a ceea ce se intampla? Cei care au distrus acea bariera au demonstrat ca legea si preocuparile de protectie si conservare sunt doar pe hartie si ca numeni nu se ocupa de implementarea lor propriu-zisa. In alte state, pentru asa ceva, faptasii ar fi platit scump (si nu numai cu bani)…

   Irina, multa dreptate ai… dar din pacate se pare ca legea acolo sus pe munte este facuta doar de cei care habar nu au ce insemna muntele… si ca o paranteza, vezi ultimul aticol postat azi…..

  Multi ticalosi traiesc azi, doar pentru a le fi lor bine in scurta viata de plosnita pe care o au. Unul care face afaceri cu terenuri in Prahova este Costin Trandafir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *