LOCUL 1
Pe primul loc şi la mare distanţă de toate celelalte se află Mănăstirea Caraiman din Buşteni. La început a fost o bisericuţă mică din lemn, apoi un întreg complex cu o suprafaţă de aproximativ 23.000 de metri pătraţi. În acest loc până şi peştii adună bani. Civilizat, frumos, plata şi cu cardul, cazare, tarife. Nu am să comentez prea mult, sentimentul pe care l-am avut acolo a fost mai mult de mall din Bucureşti şi nicidecum cel pe care-l ai la o mănăstire. Şi nu doar eu. În rest, cred că imaginile spun cam tot.
Panoramic, 360 de grade:
Biserica din lemn:
Peşti adunători de bani:
Locul 2
Ceva mai modestă, pe locul 2 urmează Mănăstirea Peştera Ialomiţei. La fel, frumos, cazare, tarife, peşti. Şi aici a fost la început un schit mic din lemn.
Schitul Peştera 1924:
Biserica veche a rămas, ce nu înţeleg este cum de-a fost posibilă construcţia unei clădiri atât de hidoasă lângă biserica veche. Mai urât de atăt e greu de imaginat.
Locul 3
Pe locul 3 se califică un schit de care puţini ştiu deocamdată, dar care promite mult. Încă neconstruit, dar cu o perspectivă extrem de interesantă: Schitul “Schimbarea la Faţă” (Taborul Bucegilor).
“Se aproba Arhiepiscopiei Bucurestilor darea in folosinta gratuita pe durata existentei constructiei (schit), a terenului in suprafata de 3.000 mp. pe platoul Bucegi Tarlaua 6 Parcela 66/2 intabulat in Cartea Funciara nr. 9243, pentru ridicarea unui schit cu hramul ,,Schimbarea la Fata (Taborul Bucegilor), ca schit pendinte al Manastirii Inaltarea Sfintei Cruci – Caraiman, situata in orasul Busteni, str. Palanca”. Citat din:
http://www.orasul-busteni.ro/hotarari/2012/hot%20nr.37.pdf
Pentru construcţia acestui schit, Primaria din Buşteni a introdus în intravilanul oraşului Buşteni o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi aflaţi pe Platoul Bucegilor, mai exact, tarlaua 6 parcela P 66/2.
Documentele oficiale ale Primariei din Buşteni:
“Consiliul Local al orasului Busteni adopta prezenta hotarare :
Art.l. — Se emite avizul de oportunitate pentru intocmire documentatie; „Plan Urbanistic Zonal privind introducerea terenului in suprafata de 3000 mp Platoul Bucegi, tarla 6 parcela P 66/2, in intravilanul orasului Busteni in vederea realizarii unui locas de cult — schitul cu hramul „Schimbarea la Fata” (Taborul Bucegilor).
Beneficiar: Arhiepiscopia Bucurestilor
Amplasament: Zona Platou Bucegi”
http://www.orasul-busteni.ro/hotarari/2013/Hot%20nr.80.pdf
http://www.orasul-busteni.ro/PV/2013/PV%2028.06.2013.pdf
Probabil, cu încă puţin asfalt turnat în Bucegi se va rezolva şi problema accesului la acest schit promiţător. Şi da, promite mult, doar aparţine de Mănăstirea Caraiman, prima din top.
[…] Fabricile de bani din Bucegi […]